Hi ha hagut estes darreres setmanes un intent de demonitzar la gestió de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana a propòsit del porcés de matriculació. S’han organitzat manifestacions a Alacant i València. Molts pares i moltes mares tenen por per la situació escolar dels seus fills. Fins i tot, a mi personalment, m’han parlat de l’imminent tancament d’algun col·legi local o, si més no, de la pèrdua del concert i la conversió d’este en privat. També hi ha hagut un pare que m’ha arribat a dir quina seria la quota que hauria de pagar per seguir portant els fills a la classe on van els seus companys i companyes de tota la vida. I tot això per què. Doncs perquè des de la Conselleria d’Educació s’ha fet enguany, i per primera volta, un arranjament escolar conjunt de tots els centres educatius, siguen públics o conertats.
Què vol dir això d’arranjament escolar conjunt? Això no vol dir una altra que es planificarà al mateix temps tota l’oferta educativa sostinguda amb fons públics, o siga, amb els impostos de tots els contribuents. Dit d’una altra manera, que tots els pares triaran a quin col·legi volen portar el seu fill al mateix temps, que encara que parega la cosa més normal del món sembla ser que mai s’havia fet. D’esta manera es garantix una visió global de totes les escoles de, en el nostre cas, Novelda. Tambe s’augmenta la capacitat d’elecció del centre per part de les famílies i s’abaixen les ràtios de les aules, factor este últim que va molt unit a una millora de la qualitat en l’ensenyament. En qualsevol cas, els canvis que puga introduir l’arranjament escolar només afecten a les unitat d’entrada (3 anys) i no a l’alumnat que ja està escolaritzat en el centre.
A nivell local això s’ha traduït en una ràtio máxima de 23 alumnes per aula i on, sorprenentment, només 5 dels prop de 250 xiquets de 3 anys han hagut de ser admesos en un centre que no havien elegit en primera opcio per estar cobertes totes les places, això és prop del 98% dels nous alumnes de 3 anys. Esta dada està en consonancia amb la general de País Valencià on el percentatge és del 97,1%.
Sorprén que davant d’un percentatge tan reduït d’alumnes que no s’han pogut matricular al centre escollit s’haja produït tanta controvèrsia més encara quan pensem que, davant de les profundes retallades que ha patit el sistema educatiu valencià en els últims anys, estos mateixos sectors no s’han pronunciat. No han dit res en temes com ara les supressions de línies, la falta de professors, la massificació d’alumnes per aula o les escoles en casetes d’obra. Això sí que anava en contra de la llibertat d’elecció de centre i de la llibertat de rebre una educació de qualitat.
Vicent López Palomares, concejal Compromís per Novelda