Pepe Toni Climent és llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat d’Alacant. Va ser alumne meu en l’assignatura Sociolingüística, amb un resultat excel·lent (Matrícula d’Honor). Com a bon apassionat de la natura, va dirigir les activitats de la colla muntanyenca del seu poble, Busot, durant un bon grapat d’anys. A més, és dolçainer i, com és lògic i consubstancial, activista convençut pel valencià.

Pepe Toni va vindre a visitar-me l’altre dia, a contar-me com li havia anat la vida durant l’any que ha passat a Amsterdam. Diu que ha consolidat l’anglés, que ha aprés bastant neerlandés i que s’ha ensenyat alguna coseta de japonés i d’èuscar. No ha sigut erma, la collita. Ara diu que s’estarà uns quants mesos per ací, a vore si troba faena, que es concedeix fins a després de Nadal. Si no en troba, tornarà a picar sola.

Laura Aledo és llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat d’Alacant. Va ser alumna meua en un curs de Valencià Superior, que va aprovar amb molta solvència. Durant anys, ha fet pràctiques de traducció i revisió de textos en valencià, castellà i anglés, amb una eficàcia i una qualitat dignes de menció, en l’antic Servei de Promoció del Valencià de la UA. És aficionada a la natura i a l’escena musical en valencià. A més dels idiomes esmentats adés, té nocions d’alemany i és experta en la llengua i la cultura àrab.

Laura viu ara a Barcelona, que encara no és l’estranger però quasi, i no té ni idea de quan tornarà a Banyeres, el seu poble rodejat de serres i on es troba el bellíssim paratge on naix el riu Vinalopó.

Emili Peiró és llicenciat en Enginyeria d’Obres Públiques per la Universitat d’Alacant. Tot i provindre d’una carrera de ciències, va guanyar una beca per a fer pràctiques com a estudiant de suport a l’ensenyament del valencià en el centre que jo coordine, tasca que va desenvolupar durant tot un any amb una gran acceptació per part dels usuaris del servei. Valencianoparlant d’Alacant ciutat, és un xic emprenedor, amb un expedient acadèmic molt brillant i coneixements avançats en noves tecnologies.

Emili em va demanar l’altre dia si li podia preparar un certificat en castellà de les activitats que va fer ací fa ja dos anys, perquè no ha trobat faena i ha decidit emigrar amb la seua nóvia a Mèxic, on té opcions de rebre una beca per a estudiar el doctorat durant tres anys. Quan li vaig preguntar què farien si no la rebien, em va respondre que tant els feia, que se n’anirien a l’aventura, amb beca o sense.

Pepe Toni, Laura i Emili són només tres casos, però representen fidelment el gran drama que viu el poble valencià i, alhora, la gran victòria que han aconseguit els partits polítics del sistema. Amb una formació excel·lent, amb una aptitud i una actitud immillorables, han malviscut ací, de beca en beca en el millor dels casos, fins que s’han vist obligats a buscar-se les garrofes en altre lloc, sense garanties de res, amb el sofriment insondable d’unes famílies que veuen allunyar-se els fills sense saber quan els tornaran a tindre a prop.

Així, eliminada la molèstia dels qui han assolit una formació que els permet ser independents de criteri i, per tant, actuar en favor d’uns ideals, i rematada la fellonia amb l’extermini de l’educació pública, els partits sistèmics, els partits de l’alternança, ja tenen un motiu menys de preocupació a l’hora de mantindre els fills de la casta, els seus fills, heretant els càrrecs de les elits que tot ho gestionen i espolien.

Sincerament, qui pense que esta crisi no és una estafa molt ben dissenyada, és que peca d’ingènua i ensucrada innocència.

Juli Martínez Amorós, Bloc-Compromís de Novelda
Juli Martínez Amorós, Bloc-Compromís de Novelda

 

OPINIÓN: TRES HISTORIAS Y UNA ESTAFA

Pepe Toni Climent es licenciado en Publicidad y Relaciones Públicas por la Universidad de Alicante. Fue alumno mío en la asignatura de Sociolingüística con un resultado sobresaliente (Matrícula de Honor). Como buen apasionado de la naturaleza, dirigió activdades en un grupo montañero de su pueblo, Busot, además es dulzainero y como es lógico y consustancial, activista convencido por el valenciano.

Pepe Toni vino a visitarme el otro día, a contarme cómo le había ido la vida durante el año que ha pasado en Amsterdam. Dice que ha consolidado el inglés, que ha aprendido bastante holandés y también ha aprendido algo de japonés y vasco. No ha sido poca la cosecha. Ahora dice que estará unos cuantos meses por aquí a ver si encuentra trabajo, se concede hasta después de Navidad. Si no encuentra, se volverá a marchar.

Laura Aledo es licenciada en Traducción e Interpretación por la Universidad de Alicante. Fue alumna mía en el curso de Valenciano Superior que aprobó con mucha solvencia. Durante años, ha hecho prácticas de traducción y revisión de textos en valenciano, castellano e inglés, con una eficacia y calidad dignas de mención, en el antiguo Servicio de Promoción del Valenciano de la Universidad de Alicante. Es aficionada a la naturaleza y a la escena musical en valenciano. Además de los idiomas mencionados antes, tienes nociones de alemán y es experta en lengua y cultura árabe.

Laura vive ahora en Barcelona, que todavía no es el extranjero, pero casi, y no tiene ni idea de cuándo volverá a Banyeres, su pueblo rodeado de sierras y donde se encuentra el bellísimo paraje donde nace el río Vinalopó.

Emili Peiró es Ingeniero de Obras Públicas por la Universidad de Alicante. Aunque proviene de una carrera de ciencias, obtuvo una beca para hacer prácticas como estudiante de apoyo al aprendizaje del valenciano en el centro que yo coordino, tarea que desarrolló durante todo un año con una gran aceptación por parte de los usuarios del servicio. Valencianohablante de Alicante ciudad, es un chico emprendedor con un expediente académico muy brillante y conocimientos avanzados en nuevas tecnologías.

Emili me pidió el otro día si le podía preparar un certificado en castellano de las actividades que hizo aquí hace ya dos años, porque no encuentra trabajo y ha decidido emigrar con su novia a México, donde tiene opciones de recibir una beca para estudiar el doctorado durante tres años. Cuando le pregunté qué harían si no la recibía, me respondía que les daba igual, que se irían a la aventura con beca o sin ella.

Pepe Toni, Laura y Emili son solo tres casos, pero representan fielmente el gran drama que vive el pueblo valenciano y, al mismo tiempo, la gran victoria que han conseguido los partidos políticos del sistema. Con una formación excelente, con una aptitud y actitud inmejorables, han malvivido aquí, de beca en beca en el mejor de los casos, hasta que se han visto obligados a buscarse las castañas en otro sitio, sin garantías de nada, con el sufrimiento insondable de unes familias que ven alejarse a sus hijos sin saber cuándo los volverán a tener cerca.

Así, eliminada la molestia de los que han conseguido una formación que les permite ser independientes de criterio y, por tanto, actuar en favor de unos ideales, y rematada la felonía con el exterminio de la educación pública, los partidos sistémicos, los partidos de la alternancia, ya tienen un motivo menos de preocupación a la hora de mantener a los hijos de la casta, sus hijos, heredando los cargos de las élites que todo lo gestionan y expolian.

Sinceramente quien pense que esta crisis no es una estafa muy bien diseñada, es que de ingénua y edulcorada inocencia.

 

Juli Martínez Amorós, Bloc-Compromís de Novelda